Turhat oikeusasteet

Eduskunta, huomio! Annan ehdotuksen, joka tuo ilmaisia säästöjä, eikä mikään poliittinen ryhmittymä koe sitä tappioksi. Tässä kirjoituksessa tuon esiin oikeusjärjestelmästämme yhden helposti korjattavissa olevan idioottimaisuuden, johon palaa aikaa ja rahaa aivan turhaan.

Kertauksena: Rikosasiat käsitellään ensin käräjäoikeudessa muutamia eksoottisia poikkeuskia lukuunottamatta. Suurimmassa osassa tapauksia käräjäoikeuden päätös jää lopulliseksi. Jos käräjäoikeuden päätöksestä valitetaan, hovioikeus ottaa asiaan kantaa ja tarpeen mukaan tekee kaiken uudestaan alusta asti. Ja jos sekään ei riitä, korkein oikeus tekee vielä oman, lopullisen päätöksensä.

Mikä mielestäni on pielessä?

Mediasta saa aina toisinaan lukea valtakunnallisesti merkittävistä rikosasioista. Näissä jutuissa jokainen tietää alusta alkaen, että käräjäoikeuden ja hovioikeuden ratkaisuilla ei tule olemaan mitään merkitystä. Kaikki tietävät, että juttu tulee menemään korkeimpaan oikeuteen asti. Ratkaisu saadaan siis vasta vuosien päästä, kun korkein oikeus antaa päätöksensä.

Miten ongelma korjattaisi?

Tämä pöhkö systeemi olisi helposti korjattu. Annan jopa itse keksimäni valmiin lakitekstin sitä varten:

Jos kaikki osapuolet sitä toivovat, rikosasia voidaan käsitellä suoraan hovioikeudessa ilman käräjäoikeuden käsittelyä. Osapuolilla tarkoitetaan tässä yhteydessä syytettyä, syyttäjää, asianomistajaa, käräjäoikeutta ja hovioikeutta.

Haluaisin kuulla yhdenkin syyn vastustaa ehdotustani. Mielestäni sillä koko oikeusjärjestelmästä saisi yksinkertaisella toimenpiteellä paljon uskottavamman ja tehokkaamman. Yhdelläkään osapuolella ei pitäisi olla mitään intressiä pitkittää oikeuskäsittelyä, joten valtakunnallisesti merkittävissä jutuissa luulisi löytyvän yhteisymmärrys aloittaa suoraan hovioikeudesta. Syyttäjät ja tuomioistuimet kyllä pitäisivät huolen siitä, että vain merkittävät jutut ohittaisivat käräjäoikeuden. Jos jokin taho haluaisi sitä torpedoida niin siihen heillä olisi oikeus. Silloin prosessi toimisi siten kuin nykyäänkin, eli aloitettaisi käräjäoikeuden leikki-istunnolla.

En väitä säästöjen olevan rahallisesti suuria, mutta ne ovat kuitenkin ilmeisiä ja ilmaisia.

Nykyisen järjestelmän hölmöys korostui hienosti Turun 2017 terrori-iskun käsittelyssä. Syytetty sai käräjäoikeudessa elinkautisen tuomion, mutta ei valittanutkaan siitä hovioikeuteen. Oikeusoppineet säntäilivät paniikissa sinne tänne ihmettelemään mitä tehdään. Hetkeksi he saivat huokaista helpotuksesta, kun syytetty sittenkin valitti hovioikeuteen (epäilemättä kovan painostuksen jälkeen). Kohta he kuitenkin taas panikoivat, kun syytetty vetikin valituksensa takaisin ja käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan. Oikeusoppineet joutuvat nyt toivomaan uutta terrori-iskua, jotta siitä saataisi korkeimman oikeuden ennakkopäätös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *