Kellonajalla ei ole merkitystä

Kesäaika vai talviaika? Oikeasti sillä ei ole mitään väliä. Yhteiskunnan ei tarvitse olla kellon orja. On perusteltua nukkua pimeällä ja olla valveilla valoisalla. Sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä kellon kanssa. Voisimme siirtää kelloa vaikka 5 tuntia eteenpäin ja silti herätä auringon noustessa. Syyspäiväntasauksena herätyskello laitettaisi silloin soimaan noin klo 13. Tyypillinen työaika olisi klo 14-22.

Valloillaan tuntuu kuitenkin olevan sellainen näkemys, että yhteiskunnan kuuluu aloittaa toimintansa klo 8. Jos se kellonaika on kiveen hakattu, on ymmärrettävää tapella kesä- ja talviajasta. Ja sen takia onkin laadittu tällaisia surkuhupaisia selvityksiä, jotka ennustavat heinäsirkkaparvia, mikäli valitaan kesäaika vakinaiseksi ajaksi.

Varmasti on jotain hankalia yksittäistapauksia. On vaikka kirjattu johonkin sopimukseen, että ovet on avattava klo 08:00. Pääsääntöisesti ihmiset ovat kuitenkin vapaita ajoittamaan oman vuorokautensa parhaaksi katsomallaan tavalla. Ja vaikka jokin sopimus olisikin, sitäkin voitaisi muuttaa. Jos siis haluttaisi eroon kellojen siirtelystä kuten nyt halutaan, mutta ei päästäisi siitä eroon (kiitos, EU!), voitaisi yksinkertaisesti siirtää avaamisaikoja.

Kannatan toki kellojen siirtelyn lopettamista. Sitä tuntuu kannattavan lähes koko Suomi, joten en puhu siitä nyt enempää.

Sitten hiukan politiikkaa!

Euroopan Unioni on tässäkin asiassa osoittanut kyvyttömyytensä saada mitään aikaiseksi. Euroopan parlamentti on päättänyt luopua kellojen siirtelystä, mutta asia ei silti etene. Valtiot yrittävät nyt valita pysyvän kellonajan, joka olisi sama mahdollisimman monen naapurin kanssa. Osa valtioista taas on haluttomia tekemään asian eteen mitään. Koskaan ei päästä mihinkään lopputulokseen ja nykyinen limbo jatkuu tästä ikuisuuteen. Ja kohta siirretään taas kelloja…

Minulla on tähän ongelmaan EU-tason ratkaisuehdotus:

Otetaan kaikkialla Euroopan Unionissa käyttöön UTC-aika eli universaali aika.

Ai mikä? (Et avannut linkkiä, mikä on ihan okei. Selitän…)

Oletko kuullut sanottavan, että Suomessa käytössä oleva normaaliaika (eli talviaika) on “UTC + 2 tuntia”? Se tarkoittaa sitä, että kun Suomessa (talvella) kello on 12:00, UTC kellonaika on 10:00. Kun UTC kellonaika on 12:00, aurinko on korkeimmillaan Lontoossa.

Miksi se sitten pitäisi ottaa käyttöön kaikkialla EU:ssa?

Moni ongelma ratkeaisi hienosti ja poliittisesti realistisella tavalla. Samalla tavalla kuin euro helpotti matkustamista ulkomaille, yhteinen aika helpottaisi kaikkea kanssakäymistä rajojen yli. Itsekin olen töissä paljon tekemisissä ruotsalaisten kanssa ja aina ajankohdista sovittaessa on hankalaa selvittää tarkoitetaanko Suomen vai Ruotsin aikaa.

Kun kaikki Euroopan maat ovat maantieteellisesti niin lähellä toisiaan, muutos totuttuun kellonaikaan olisi vähäinen. Suomessa aurinko on UTC-ajassa korkeimmillaan klo 10. Viitaten siihen, mitä olen tässä kirjoituksessa jo sanonut, se ei olisi mikään ongelma. Sovittaisi vain, että kaikki mikä on ennen alkanut klo 08 alkaisi jatkossa klo 06. Muistutan nyt vielä, että silloin ei pitäisi herätä yhtään aikaisemmin! Aurinko nousisi edelleen aivan kuten ennenkin. Ainoa muuttuva asia olisi kellotaulun lukema.

Nyt kun Britannia on eronnut EU:sta, voisi joku ehdottaa EU:n yhteiseksi ajaksi mieluummin UTC+1 eli Keski-Euroopan aika. Sekin kävisi minulle ihan yhtä hyvin. Se olisi ehkä poliittisesti vielä helpompaa, koska suurin osa nykyisistä EU-maista on jo valmiiksi Keski-Euroopan ajassa. Pelkään vain, että silloin unohdetaan luopua samalla kellojen siirtelystä. UTC-ajassa kun ei mitään kesä- ja talviaikoja olekaan, mutta Keski-Euroopan ajassa on.

Haastakaa näkemykseni! Kaikki ovat jo yhtä mieltä siitä, että kellojen siirtelystä pitää luopua. Olenko perustellut riittävästi sen, että valitulla pysyvällä kellonajalla ei ole merkitystä? Saako näkemykseni Euroopan yhteisestä ajasta kannatusta? Vai olenko unohtanut jotain ja visioni onkin tuhoon tuomittu?

Ja lopetetaan nyt jo se kellojen siirtely! Niskuroidaan vaikka valtiojohtoisesti EU:n sääntöjä vastaan, edes tämän yhden kerran.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *