Koulukiusaamisen kitkeminen

Mielestäni Suomessa koulukiusaamisongelman ydin ei ole kiusaamistapausten yleisyys. Ydin on siinä, että kiusaamistapauksissa järjestelmä on kykenemätön suojelemaan kiusattua.

Ministeriötasolta tuli 26.1.2021 toimenpideohjelma kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemiseksi. Tavoitteena on mainittu nimenomaan kiusaamiseen puuttuminen.

Käyn tämän kirjoituksen asiat läpi myös oheisella videolla.

Tässä kirjoituksessa kritisoin sitä toimenpideohjelmaa ja koulukiusaamistapauksiin puuttumista yleisemminkin. Väitän, että edellä mainitun ohjelman toimenpiteillä ei ollenkaan helpoteta koulukiusattujen elämää. Siinä on vain lueteltu vuosien päähän ulottuvia toimenpiteitä, joilla ehkä voidaan vaikuttaa kiusaamisen juurisyihin. Tämä on hyvin tyypillistä toimintaa. Kukaan ei auta uhreja. Sen sijaan on asiantuntijoiden armeija miettimässä, miten uhreja syntyisi jatkossa vähemmän.

Ei pidä käsittää väärin. Kiusaamisen juurisyihin puuttuminen on tärkeää. On kuitenkin ymmärrettävä, että se ei aina riitä. On tapauksia, joissa kiusaaminen ei lopu, vaikka mitä tekisi. Ja tässä onkin meidän järjestelmän pahin puute. Jos kiusaaja on haluton tai kyvytön lopettamaan kiusaamista, asialle ei tehdä mitään. Nämä ovat niitä tapauksia, joista aina toisinaan saa lukea mediasta.

Sitten julkisuudessa esitetään se tuttu kysymyspari: Miksi kiusaajaa ei ole siirretty toiseen kouluun? Miksi kiusattu on se, joka joutuu vaihtamaan koulua? Vastaukset ovat aina samaa vastuuta pakoilevaa liirumlaarumia.

Mitä siis pitäisi tehdä?

Suomessa on hyvin opittu se järkevä periaate, että aina pitää käyttää lievintä mahdollista keinoa tilanteen ratkaisemiseksi. Mutta koulukiusaamisen kohdalla sitä ei ole viety loppuun asti. Jokaisen toimenpiteen vaikutusta pitää arvioida. Jos vaikutus ei ole ollut riittävä, on otettava käyttöön seuraava, astetta rankempi keino. Ja se asteikko ei saa loppua kesken.

Nyt se asteikko kuitenkin loppuu kesken. Se loppuu siinä kohtaa, kun mikään puhe ei auta. Jostain syystä yhteiskuntamme on silloin haluton siirtämään kiusaajaa pois kiusatun luota.

Olen kuullut tätä haluttomuutta perusteltavan ainakin sillä, että kiusaajalla on oikeus lähikouluunsa, eikä häntä voi väkisin siirtää kauempana olevaan kouluun. Kukaan ei varmaan kuitenkaan ole eri mieltä siitä, että kiusatulla on myös oikeus turvalliseen koulunkäyntiin. Nämä oikeudet ovat siis vastakkain. Mutta mistä sikiää kaikki ne päättäjät, joiden mielestä kiusaajan oikeus lähikouluun on tärkeämpi kuin kiusatun oikeus turvalliseen kouluun? Koska kiusaajaa ei siirretä väkisin, eikä hän vapaaehtoisesti siirry, kiusattu joutuu siirtymään. Tämä on väärin, enkä millään usko kovin monen olevan siitä eri mieltä.

Toinen perustelu, jota olen usein kuullut, lähtee siitä, että kiusaajan siirtäminen toiseen kouluun vain siirtää ongelman toisaalle. Näin saattaa ollakin. Mutta kiusaajan siirtämisen toiseen (tavalliseen) kouluun ei kuulukaan olla asteikon ankarin toimenpide. Jos kiusaaminen ei silläkään lopu, pitää kiusaaja siirtää epätavalliseen kouluun – sellaiseen, joka on erikoistunut kiusaajien käsittelyyn. Ja sitten ei voi enää valittaa etäisyydestä. Siinä vaiheessa on tarjottu jo riittävästi mahdollisuuksia käydä koulua lähellä. Jos ei aikaisemmin niin viimeistään tässä kohtaa kyse on jo myös lastensuojelun asiasta. Yhteiskunnalla pitää silloin olla oikeus ja velvollisuuskin estää kiusaajaa osallistumasta tavalliseen opetukseen.

Tässä kohtaa olen kuullut kaksi vastaväitettä. Ensimmäisen mukaan erilliset häiriökäytöksisien koulut tulevat kalliiksi. Toisen mukaan joukossa tyhmyys tiivistyy ja nämä erilliset häiriökäytöksisien koulut ovat oikeita moniongelmaisten ihmisten hautomoita. Molemmissa väitteissä toki on perää. Väitän kuitenkin niitä haittoja pienemmiksi kuin mitä haitat ovat nykyisessä järjestelmässä, jossa kiusaajat pidetään väkisin samoissa tiloissa kuin heidän uhrinsa. Jos kalliit erityiskoulut ja moniongelmaisten ihmisten massatuotanto ovat hinta siitä, että lapset saavat rauhassa käydä koulua, niin sitten se hinta on maksettava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *