Helsingin energia – jatkokertomus

Kirjoitin aiemmin Helsingin energian ja erityisesti kaukolämmön tuotannon tulevaisuuden näkymistä. Mainitsin siinä ohimennen, että Helsingin Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksissa käytetään polttoaineena (vain) kivihiiltä.

Kaikkein tarkkaavaisimmat ovat ehkä huomanneet, että Helen Oy on kuitenkin listannut näiden voimalaitoksen polttoaineiksi kivihiili ja puupelletti. Jätin puupelletin käsittelyn tältä osin tarkoituksella pois edellisestä kirjoituksesta, ettei se ajautuisi sivuraiteelle.

Mistä siis on kyse?

Kannattaa lukea huolella Helen Oy:n julkaisema kirjoitus Pelletti palaa Helsingissä – miten ainutlaatuinen seospoltto on toiminut? Ensisilmäyksellä siinä maalaillaan pelletin käytöstä kivihiilen jatkeena menestystarinaa. Jutusta käy kuitenkin ilmi, että pellettien poltossa on ollut suuria ongelmia haasteita:

  • Osuus poltettavasta massasta on vain muutamia prosentteja.
  • Pellettien kanssa kivihiili palaa huonommin, mikä aiheuttaa lisää päästöjä ja ylimääräistä huoltoa.
  • Pellettien käyttö on edellyttänyt kalliita muutostöitä.

Puupellettien polttaminen kivihiilen seassa kuulostaa minusta hölmöjen hommalta. Miksi sitä siis tehdään?

Siksi, että Helsingin kaupunginvaltuusto päätti niin. Tässä on ote Helsingin kaupunginvaltuuston päätösasiakirjasta (18.1.2012) liittyen Helsingin Energian kehitysohjelmaan kohti hiilineutraalia tulevaisuutta:

”Helsingin Energia käynnistää välittömästi toimenpiteet, joilla Salmisaaren ja Hanasaaren molemmilla voimalaitosyksiköillä otetaan vaiheittain vuosina 2012 – 2014 käyttöön kivihiilen rinnakkaispolttoaineena pelletti tai muu biomassa.”

Kunnallisvaalien tuloksella on siis väliä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *