Sukupuolen kirjaamisen tarpeettomuus

Kun lapseni aloittivat päiväkotiuransa toissa vuonna, saimme kotiin lomakkeen, jossa kysyttiin lasten perustietoja. Yksi kysymys oli sukupuoli. Vaihtoehtoja oli neljä:

  • poika
  • tyttö
  • muu
  • en halua kertoa

Kysymys ärsytti silloin ja ärsyttää vieläkin. Tämä aihepiiri on taas esillä julkisuudessa, joten kerron nyt mikä siinä minun mielestäni mättää:

Päiväkoti ei tee tällä tiedolla mitään.

Ja yleisemmin: Kun sinulta jossain kysytään sukupuolta, kysyjä todennäköisesti ei tee sillä tiedolla yhtään mitään. Jos vastausvaihtoehdoksi annetaan vielä “en kerro”, se entisestään korostaa sitä, ettei sitä tietoa oikeasti tarvita.

Ongelmahan on kohtalaisen pieni suurimmalle osalle ihmisistä. Pääsääntöisesti on pienimmän vaivan tie vain kertoa oma sukupuolensa, jotta pääsee asiassa eteenpäin. On kuitenkin myös sellaisia ihmisiä, joille kysymyksen oikea vastaus ei ole ilmeinen. On varsin tavallista, että vastausvaihtoehtoina on vain mies ja nainen. Tätä ongelmaa ovat edistyksellisinä itseään pitävät tahot lähteneet sitten korjaamaan lisäämällä vastausvaihtoehtoja.

Se on väärä tie. Oikea tie olisi poistaa koko kysymys. Kehotan lukijaa tosissaan miettimään niitä tilanteita, joissa juuri sinun sukupuolesi kuuluu olla merkittävä asia toiselle osapuolelle. Niitäkin on. Niitä kuitenkin on häviävän pieni määrä suhteessa siihen, miten usein sukupuolitieto kirjataan johonkin.

Tätä kirjoittaessa pinnalla on kansalaisaloite Oikeus olla – kansalaisaloite oikeudenmukaisemman translain puolesta. Oman tulkintani mukaan aloitteen keskeinen asia on väestötietojärjestelmään kirjatun sukupuolen muuttaminen. Aloitteessa esitetään, että sen pitäisi olla ilmoitusasia.

Tämän aloitteen takana on epäilemättä ihmisiä, joille väestötietojärjestelmään kirjattu sukupuoli aiheuttaa ongelmia. Heillä on ymmärrettävä pyrkimys korjata kokemansa ongelma. Minä en ole heidän vihollisensa. Minä olen heidän paras ystävänsä. Siitä huolimatta, tai juuri siksi, minä vastustan tätä aloitetta. Seuraavaksi perustelen miksi.

Ihmisistä pitäisi aina kirjata ylös vain juuri se määrä tietoa, mikä on kuhunkin tarkoitukseen tarpeellista. Omaan ilmoitukseen perustuva sukupuoli kertoo henkilön sukupuoli-identiteetistä. Väestötietojärjestelmässäkään ei oikeasti tarvittaisi tietoa henkilön sukupuolesta, mutta vielä vähemmän henkilön identiteetistä.

Virallisen sukupuolen mielivaltainen muuttaminen aiheuttaa myös merkittäviä teknisiä ongelmia henkilötunnukselle. On esitetty vaatimuksia henkilötunnuksen muuttamisesta sukupuolineutraaliksi, mutta niillä vaatimuksilla on valtava pr-ongelma. Sitä ei pitäisi markkinoida trans-ihmisillä, vaan juuri sukupuolitiedon tallentamisen tarpeettomuudella. Henkilötunnus tarvitaan vain ihmisten yksilöimistä varten. Nykyisellä henkilötunnuksella voitaisi hyvin jatkaa ilman sukupuolijaottelua.

Pelkään aiemmin mainitun kansalaisaloitteen vievän yhteiskuntaa sille polulle, jossa tarpeetonta luokittelua muutetaan monimutkaisemmaksi. Se ei korjaa ongelmaa. Sen sijaan minun mielestäni se tekee varsinaisen ongelman korjaamisen entistä epätodennäköisemmäksi.

***

Lopuksi hiukan historiaa: Vielä vähän aikaa sitten oli tapana kysyä lomakkeilla kaikki mahdollinen tieto ilman, että kukaan ajatteli asiaa. Kun aloitin poliisiuraani vuonna 2007, silloin kuulustelupöytäkirjaan kirjattiin kuulusteltavasta valtava määrä tietoa, mukaan lukien sotilasarvo. Kukaan ei silloin tehnyt niillä tiedoilla mitään, mutta niitä kysyttiin, kun ne kohdat siinä lomakkeessa kerta olivat. Rikolliset oppivat myös hyödyntämään sitä käytäntöä. Jos halusi tietää, missä joku asui, kannatti ajaa hänen kanssaan kolari. Sitten esitutkintapöytäkirjoista näki toisen osapuolen sotilasarvon, kotiosoitteen, puhelinnumeron ja vaikka mitä muuta kiinnostavaa. Sittemmin poliisihallinnossa herättiin siihen, että kuulusteltavista pitäisi oikeastaan kirjata vain välttämättömät tiedot yksilöintiä varten. Sen jälkeen kirjattiin vain nimi ja syntymäaika, mikä oli järkevä päätös. Samanlaista asennemuutosta suosittelen kaikille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *