Taistelu EU:n elvytyspakettia vastaan

Tätä kirjoittaessa on eduskunnassa pidetty puheita jo monta päivää putkeen. Pelin henki on se, että kun puheet loppuvat, seuraa äänestys EU:n elvytyspaketista. Odotusten mukaan kannattajia on riittävästi paketin läpimenoon.

Arvoisa lukija, kuvittele olevasi teloituskomppanian edessä. Sinulta kysytään viimeisiä sanoja. Pyydät saada laulaa yhden laulun. Se sallitaan. Alat laulaa elefanttien marssilaulua. Kuinka monennen elefantin kohdalla luovutat? (Jos tällainen ajatusleikki kiinnostaa niin suosittelen lukemaan Stephen Kingin (salanimellä) kirjoittaman kirjan The Long Walk.)

Koronaviruksen varjolla tehty EU:n elvytyspaketti tuli uunista ulos kesällä 2020. Silloin EU-myönteiset tahot julistivat sitä vielä hyvänä pakettina. Nyt keväällä 2021 sitä pidetään kannattajien keskuudessa melko yleisesti välttämättömänä pahana. Vastustajien keskuudessa vain pahana. Sitä ei perustella enää juuri muuten kuin negaation kautta: Mitä tapahtuisi jos Suomi ei hyväksyisi pakettia? Siinä taas olennaisimpana seurauksena on pidetty poliittisen pääoman menettämistä.

Mielestäni mitään poliittista pääomaa ei ole olemassakaan, mutta en takerru nyt siihen. Vertaillaan sen sijaan kahta vaihtoehtoa:

  1. Elvytyspaketin hylkääminen toisi Suomelle olennaista mainehaittaa, joka heikentäisi tulevaisuuden diilejä EU:ssa.
  2. Mitään mainehaittaa ei tulisi, tai jos tulisi niin sillä ei olisi mitään olennaista merkitystä.

Vaihtoehto 1 tarkoittaisi sitä, että EU-tasolla haluttaisi kostaa niille, jotka uskaltavat olla eri mieltä. Tai vähintäänkin se tarkoittaisi, että EU:ssa jaetaan rahaa naaman perusteella. Tämä kuulostaa toki realistiselta. Mutta mitä se kertoo EU:sta? Jos asia on näin niin silloin meidän pitäisi mahdollisimman pian erota tällaisesta klubista.

Vaihtoehto 2 tarkoittaisi, että elvytyspaketin hyväksymiselle ei olisi mitään perusteluja. Silloin me lahjoittaisimme miljardeja euroja toisille EU-maille vain, koska sitä on meiltä pyydetty. Sellaisia lampaitako haluamme olla?

Ymmärrän kyllä, että tämä on joillekuille puhtaasti identiteettipoliittinen kysymys. Tarve mielistellä EU:ta on vain liian suuri. Eikä se varsinaisesti väärin ole, minä olen vain eri mieltä. Haluaisin kuitenkin kaikkien paketin kannattajien kertovan, miksi se heidän mielestään kuuluu hyväksyä, kun se näyttää niin huonolta ratkaisulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *