Tasa-arvo ja tilastot

Suomessa on kuulemma ongelma tasa-arvossa, koska kaikkien miesten keskimääräinen palkka on korkeampi kuin kaikkien naisten keskimääräinen palkka. Tässä kirjoituksessa esitän, miksi minun mielestäni julkinen keskustelu palkkatasa-arvosta on hakoteillä. En kyseenalaista palkkaeron olemassaoloa.

Aloitetaan ilmeisestä kysymyksestä. Olisiko palkkatasa-arvo toteutunut, jos kaikkien miesten keskimääräinen palkka olisi yhtäsuuri kuin kaikkien naisten keskimääräinen palkka? Jonkun mielestä asia voi olla juuri näin. Mutta mitä kautta tällaiseen tasatilanteeseen olisi päädytty? Mielestäni siihen olisi neljä polkua:

  1. Korotetaan naisvaltaisten alojen palkkoja ja/tai lasketaan miesvaltaisen alojen palkkoja kunnes tilasto menee tasan.
  2. Annetaan kaikille naisille palkan päälle naislisää ja/tai miehille miessanktiota kunnes tilasto menee tasan.
  3. Siirretään naisia miesvaltaisille aloille ja miehiä naisvaltaisille aloille kunnes tilasto menee tasan.
  4. Maksetaan kaikille kaikesta työstä sama palkka.

Vaihtoehdolla 1 on jonkin verran kannatusta. Vaihtoehdolla 2 tuskin on merkittävää kannatusta. Vaihtoehtoa 3 taas on yritetty jo pitkään meillä Suomessa, kun taas vaihtoehtoa 4 yritettiin pitkään Neuvostoliitossa. Jos nyt unohdetaan kommunismi, mikään näistä vaihtoehdoista ei voi ratkaista tätä tilasto-ongelmaa. Siihen on kaksi syytä:

  • Tilannetta seurataan epästabiililla mittarilla. Vaikka tilasto jonain hetkenä osoittaisikin tasan, systeemiä olisi säädettävä koko ajan. Monet vaihtaisivat alaa ja toisilla palkka muuttuisi alan sisällä. Jotta palkkaeroa sukupuolten välillä ei uudestaan syntyisi, pitäisi jotain esitetyistä vaihtoehdoista 1-3 käyttää jatkuvasti.
  • Vaikka edellä mainittu säätö saataisiinkin toimimaan jossain utopiassa, se silti pitäisi tilanteen tasoissa vain sukupuolten välillä. Joku kyllä huomauttaisi, että somalia äidinkielenään puhuvien keskimääräinen palkka olisi edelleen pienempi kuin suomea äidinkielenään puhuvien. Ja hän olisi oikeassa. Sitten oltaisi taas lähtötilanteessa. Mutta jos somalia puhuviin sovellettaisi aiemmin mainittuja toimenpiteitä, se vaikuttaisi myös miesten ja naisten väliseen tilanteeseen. Yhtälö muuttuisi mahdottomaksi.

(Oli muuten hauska huomata, että en voinut käyttää esimerkkinä vaikkapa romaneita ja kantaväestöä tai mustia ja valkoisia, koska Suomessa näitä asioita ei tilastoida. Se on hyvä. Suomessa tilastoidaan syntymämaa, äidinkieli ja – joku ehkä jo arvasi – sukupuoli.)

On johtopäätösten aika.

Mittari on väärä. Kaikkien miesten keskimääräinen palkka on kyllä suurempi kuin kaikkien naisten keskimääräinen palkka, mutta mistä se kertoo? Se ei itsessään ole ongelma muuten kuin joidenkuiden änkyröiden mielestä. Oikeasti se on “vain” varoituskello. Se antaa syyn epäillä, että jossain on jotain pielessä. Kun se soi, pitää systeemi tarkastaa siltä varalta, että jossain on jokin sukupuolen mukaan syrjivä palkkarakenne.

Mielestäni tällainen tarkistus on tehty monta kertaa. Jos nyt puhutaan 2000-luvusta, syrjintää ei ole käsittääkseni havaittu. Tilastoilmiö johtuu siis jostain muusta kuin syrjinnästä. Tilaston korjaamisen ei pitäisi olla päämäärä, eikä se ole mahdollistakaan, kuten tässä kirjoituksessa olen osoittanut.

Jotkin alat ovat toki huomattavasti alipalkattuja suhteessa niiden vaativuuteen ja tärkeyteen. Näistä aloista moni on naisvaltaisia ja se jo riittää selittämään koko tilasto-ongelman. Kannatan sitä, että palkka määräytyy työn vaativuuden ja tärkeyden mukaan. Kannattaisin laajempaakin palkkatasoremonttia, jossa ylipalkattujen alojen palkkaa vedettäisi alaspäin ja alipalkattujen ylöspäin. Todennäköisesti se myös tasottaisi sukupuolten välistä palkkaeroa…

…Mutta ei sukupuolten välinen palkkaero pidä olla peruste nostaa tiettyjä aloja palkkakuopasta. Liian pieni palkka suhteessa työn vaativuuteen ja tärkeyteen on riittävä syy. Se arviointi pitää tehdä toimialakohtaisesti, eikä silloin sukupuolijakaumalla pitäisi olla merkitystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *